Domaći hleb
16. decembar 2011., Hleb i pecivo
Domaći hleb

U prostranu posudu prosejte brašno. U posebnoj posudi izmrvite kvasac, dodajte mu malo brašna i kašiku šećera pa sve umutite s 0,5 dl mlake vode. Dobro promešajte i ostavite na toplome mestu da kvasac nabuja. U brašno dodajte so. Umlačite 6 dl vode, ne više od temperature tela. U sredini brašna napravite jamicu, u nju ulijte dignuti kvasac pa ga kutlačom postepeno umesite s okolnim brašnom. Dolijevajte vodu i dodajte ulje pa mešajte dok se sva tekućina ne poveže s brašnom. Tada testo izvrnite na radnu površinu posutu brašnom i umijesite ga rukama u glatko testo. Tokom mešenja možete prema potrebi više puta posuti dasku s vrlo malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Dobro izrađeno testo vratite u obliku kugle u posude, prekrijte ga čistim, toplim ubrusom pa ostavite na toplome mjestu da udvostruči volumen. U međuvremenu ugrejte pećnicu na 200°C.

Dignuto testo još jednom premijesite te oblikujte u dve štruce. Položite ih u prikladne duguljaste kalupe što ste ih obložili masnim papirom. Testo prekrijte ubrusom te ostavite na toplome da ponovno udvostruči svoj volumen. Neposredno prije pečenja dignuto testo zarežite oštrim nožem i premažite mlakom vodom. Hleb pecite u već ugrejanoj pećnici, a 30 minuta nakon pečenja kratko otvorite pećnicu kako biste površinu već oblikovanog kruha još jednom premazali vodom. Neka se peče narednih 15 minuta. Pečeni hleb izvadite iz pećnice, opet ga premažite vodom i odmah izvadite iz kalupa na kuhinjsku rešetku. Režite ga tek pošto se sasvim ohladi.

Savet: Ako ne želite da hleb dobije lepu hrskavu koricu, nemojte ga mazati vodom. Za mekanu koricu možete ga premazati maslacem.

Izvor:505cafe

    SASTOJCI:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 25 g soli
  • 6,5 dl mlake vode
  • 2 kašike ulja
  • papir za kalup
  • 2 uska kalupa za hleb