Slatko od kajsija
8. decembar 2011., Zimnica
Slatko od kajsija

Krečnu vodu pripremiti tako što četvrt kilograma kreča treba rastvoriti u 2 litra hladne vode, dobro izmešati, zatim dodati još 2 litra hladne vode, ponovo sve dobro izmešati i ostaviti da se kreč staloži. Kada se kreč staloži, procediti vodu.

Kajsije oprati, oljuštiti, prepoloviti, odstraniti košticu, a zatim svaku polutku staviti u krečnu vodu da odstoji pola sata.

Izvaditi kajsije rešetkastom kašikom, staviti u đevđir ili veću cediljku i isprati u hladnoj vodi više puta, dok se dobro ne i operu od kreča.

U čistu šerpu za kuvanje slatka staviti šećer, preliti ga čašom vode i kuvati dok se ne dobije šećerni sirup gustine meda, a zatim dodati pripremljene polutke kajsi­je i kuvati 10 minuta, računajući od momenta ključanja.

Smanjiti vatru, dodati sok od limuna i kuvati još 15 minuta. Za to vreme šerpu sa slatkim lako pro­tresti i skidati penu koja se sakuplja na površini slatka.

Kada je slatko gotovo, skloniti šerpu sa štednjaka, a pokupiti preostalu penu, prekriti šerpu čistom i vlažnom salvetom i ostaviti da prenoći.

Sutradan sipati slatko u prethodno pripremljene tegle i hermetički ih zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom koji je pre toga bio potopljen u alkohol.

Čuvati sa na hladnom i suvom mestu.

Izvor: Smedia

    SASTOJCI:
  • * 1kg kajsija
  • * 1kg šećera
  • * 1 limun
  • * 250g kreča